Een ochtendroutine is een must. En dit is waarom! En hoe je 'm opbouwt

/Karolien Lammens/vrijheid en yoga en authenticiteit en lifestyle

Ik zat onlangs na te denken over hoe mijn leven eruit zag vóór dat ik een bewuste ochtendroutine had waarin ik verbinding maak met wat er vanbinnen in mij speelt, mijn (yoga) oefeningen daar op afstem om vervolgens de dag met meer helderheid en focus in te gaan. 

Ik werkte toen nog als reisbegeleider. Aan de buitenkant denken mensen altijd, “goh wat een fijn beroep, altijd lekker op reis.” Ja dat klopt, maar wel altijd mét een groep en het moment dat je je neus uit je tent of hotelkamer steekt, begint je werkdag. Want nog voor dat je je eerste hap van je ontbijt naar binnen hebt gelepeld, heb je al drie vragen over het programma van de dag beantwoord en sta je de hotelmanager te woord met het verhelpen van een klacht van een deelnemer.

Herkenbaar? Als je (schoolgaande) kinderen hebt vast. Als je graag en veel werkt en het normaal vindt om 60 uur per week te draaien, ken je dat ook wel. Been there, done that.

Het is zo “makkelijk” om je bed uit te komen en je te laten meesleuren door de hectiek van de dag. Ook mijn hoofd staat soms al lang aan voor dat m’n lijf toe is aan opstaan. De verleiding is dan groot om mijn agenda even door te nemen voor de dag/week, alvast even de mail door te lezen, mijn appjes bij te werken enz. Dan is dat maar alvast gedaan. Of je hebt kinderen die meteen de oren van je kop kletsen – uitgerust als ze zijn van een nacht goed slapen. Dan zit je in hun verhalen. Of de verhalen van je man, je werkgever, je buurvrouw, je hond, je moeder, je beste vriendin… Het is maar wat je als eerste allemaal tot je door laat dringen. We raken binnen no time verdwaald in de verhalen, energieën en agenda’s van ánderen en raken daarmee onszelf kwijt.

Mijn ervaring is dat wanneer we ons zo laten meesleuren dat we weinig tot niet in staat zijn bewuste keuzes te maken wat betreft de invulling en vorm van ons eigen leven.

Het opbouwen van een ochtendroutine heeft mij geholpen de dag veel bewuster en in contact met mijn eigen binnenwereld aan te gaan. Met als gevolg dat ik (meestal) meer flow en voldoening ervaar. In m’n coachsessies komt het samenstellen van een (ochtend) routine regelmatig aan bod. Mensen merken toch dat het van belang is om tijd voor zichzelf in te plannen zodat ze bewuster hun leven vorm geven. Want alles wat je doet vandaag, heeft invloed op hoe jouw morgen er uit gaat zien.

Een yoga docent waarvan ik ooit een workshop volgde stelde een heel belangrijke vraag aan mij: Wat besloot jij zo’n 30 jaar geleden te gaan doen, waar je vandaag de vruchten van plukt? Ik was toen nog maar net 30 maar het inzicht kwam dat ik als 4-jarig meisje heel hard heb “geknokt” om op ballet te mogen. Iets doen met m’n lijf vond ik toen al belangrijk. Het resultaat is een lenig lijf en een flexibele geest. 


OBSTAKELS OP ONS PAD NAAR EEN OCHTENDROUTINE

Een ochtendroutine doe je voor JEZELF. En daar zit voor mijn klanten vaak de grootste belemmerende overtuiging. Want mag jij wel ‘zoveel’ tijd aan jezelf besteden? Je wil wel, maar het lukt gewoon niet. We weten vaak wel dat het goed voor ons is, maar in de uitvoering laten we heel wat steken vallen.

Onze saboteurs verzinnen ook graag een onmogelijk haalbare standaard waardoor we bij voorbaat al de handdoek in de ring gooien, of het na 1x doen, niet meer kunnen opbrengen. Dit is een van de grootste remmen op verandering: de lat veel te hoog leggen en het dan maar niet doen, want het is zo moeilijk. De grootste uitdaging voor mensen met veel ambitie is KLEINE STAPJES mogen zetten. Wil je een yoga practice gaan beginnen? Start dan met dagelijks je matje uitrollen en er 1 minuut aandachtig op gaan staan. That’s it. Daarna rol je ’m weer op en kan je  je ochtendroutine voor die dag afvinken. Klinkt te simpel toch? Dat is de bedoeling. Wanneer we in kleine hoeveelheden dingen toevoegen, verlangen we snel naar meer en ontstaat er een intrinsieke bereidheid er gewoon tijd voor te gaan maken. Bovendien kan ons ‘systeem’ rustig wennen aan de veranderingen.

Wat ook helpt is om te weten wat je wilt gaan doen. Dat je daar in de ochtend niet ook nog over kan gaan twijfelen, want wanneer we twijfelen verzwakt onze “discipline spier.” Spreek de avond ervoor met jezelf af wat je wilt gaan doen en kom dat na. Je kan het zo kort en lang maken als jezelf wilt.


HET VERLANGEN ÁCHTER HET VERLANGEN VAN EEN OCHTENDROUTINE

En tot slot: het verlangen een ochtend routine op te bouwen komt voort uit een ander, dieper verlangen. Wat is dat voor jou? Wil je meer rust ervaren? Meer ruimte? Meer balans? Meer flow, plezier, energie, voldoening, zingeving, levensvreugde… Zoveel mensen, zoveel verlangens. Sta daar eens bij stil. En ga dan eens kijken waar – hoe subtiel ook – je die verlangens misschien al voedt met dingen die je dagelijks doet, maar die je nog niet had gezien omdat je ze nog nooit zo hebt benaderd?

Zolang we ons blind staren op een bepaald beeld van hoe een routine er uit zou moeten zien, hebben we geen oog voor wat we al aan het doen zijn!

Zo ontdekte een klant van mij dat zij voor dat ze haar bed uitging altijd een bodyscan deed om haar lijf te voelen en waar te nemen wat er van binnen gebeurde. Maar ze voelde ook de zachte dekens op haar huid en de warmte van haar fijne bedje. Een van haar verlangens was om “meer aanwezigheid in zichzelf te ervaren.” Deze bodyscan die hooguit 2 minuten in beslag nam, had zij volledig over het hoofd gezien en “telde niet mee.” Ze was ook helemaal geen ochtendmens en de gedachte van een ochtendroutine klonk alles behalve aanlokkelijk. Vervolgens stapt ze onder de douche. Onderdeel van een “fatsoenlijk ochtendritueel” is uiteraard koud afdouchen. Toch?! Maar dat deed ze niet. Vindt ze vreeslijk. Dus douchen was geen onderdeel van haar ochtendroutine. Punt. Ze zag over het hoofd dat terwijl ze van de stroom warm water genoot (!) dat ze allerlei zaken en energieën van zich af liet vloeien. Een letterlijke en figuurlijke wasbeurt. Hoezo geen ritueel?

Met het licht van bewustzijn op de dingen die we (al) doen, ontdek je dat je al meer ochtendroutine hebt dan je dacht. Alleen (h)erkende je het nog niet.

Het gaat er minder om wat je doet, maar dat je dat wat je doet met aandacht doet en het belangrijk maakt waardoor het een positieve invloed heeft op jouw creativiteit, productiviteit en geluk.

De klant uit bovenstaande voorbeeld had bovendien de meest creatieve ideeën wanneer ze onder de douche staat. Omdat het vluchtig is en snel wegzakt uit haar bewustzijn, brainstormde ze in onze sessie manieren hoe ze die ideeën en inzichten kon vastleggen. Ze ging experimenteren met de voice-recorder van haar telefoon bij voorbaat gewoon aanzetten of meteen na het douchen in haar ochtendjas, zittend met een kop thee alles op te schrijven in een boekje.

En zo borduur je langzaam voort op wat er al is. Dat sluit bij voorbaat al meer aan bij wat jij fijn, belangrijk en nuttig vindt. De kunst is om klein te beginnen en het langzaam te laten "insleiten" in je dagelijks handelen.


HOE MAAK IK EEN BEGIN MET HET SAMENSTELLEN VAN EEN OCHTENDRITUEEL?

Een ochtendritueel is dus iets heel persoonlijks en afgestemd op jouw verlangens en wat jij belangrijk en plezierig vindt. Ik geeft je hieronder een aantal journalling-vragen die jou in 5 stappen naar een ochtendritueel kunnen leiden.

Liever direct begeleiding hiervoor krijgen? Neem dan contact met me op.


1. Weet wat je belangrijk vindt voor je zelf.

Wat zijn jouw diepste verlangens? Wat wil jij (meer) gaan ervaren in je dagelijks leven? Wat is het beeld van jouw ideale leven, hoe ziet dat er uit?

2. Kijk waar – in je dagelijkse doen en laten – je (onbewust) deze verlangens al voedt

Ga dus niet kijken waar het allemaal mis gaat. Dat voedt teleurstelling en verhoogt in het ergste geval de drempel om te gaan veranderen, want “je bakt er toch niks van.” Zet je verwonderbril op en kijk eens met een frisse blik naar de al bestaande gewoontes en/of routines. En kies dan waar je meer aandacht/bezieling aan toe wilt gaan voegen, waar ga je mee stoppen en wat wil je extra gaan doen?

Je zult verrast zijn, hoeveel ritueeltjes we al hebben. Het is vaak de mate vaan aandacht en bewustzijn die we na dit onderzoek toevoegen aan deze dingen, die het betekenis en diepgang geven. Met volledige aandacht je kids naar school fietsen kan net zo mindful zijn als een half uur mediteren. Of kiezen ’s ochtends je eerst te “laten leven” door de behoeften van kinderen, man, vriendin enz. omdat “er voor anderen zijn” voor jou heel belangrijk is. En daarná neem je een uurtje voor je zelf om die ademhalingsoefeningen te doen en dat schrijfwerk te doen wat je helpt te gronden en verbinden met jezelf waardoor je juist zo’n fijne steun voor anderen bent.

3. Bepaal hoe jouw ideale ochtendroutine er uit ziet

Als je alle tijd en ruimte had voor een ochtend ritueel, hoe zou dat er dan uit zien? Welke elementen zitten daar allemaal in? Doe je elke dag hetzelfde? Of heb je behoefte aan wat meer afwisseling?

De een vindt het heerlijk om elke ochtend haar yogamatje uit te rollen en exact dezelfde houdingen te doen. De ander doet yoga op maandag, gaat zwemmen op dinsdag, mag woensdag lekker niks doen en begint op donderdag de dag met een dansje. Neem je aansluitend tijd om te mediteren of met jezelf in te checken?

Hoe speelt voeding en lichaamshygiëne een rol in jouw ochtend routine?

4. Bepaal vervolgens wat jouw eerste, kleine stappen zijn

Ik ben voorstander van de 10% approach. Stel, je verzint dé perfecte ochtend routine voor jezelf: vroeg op, tandenpoetsen, tong schrapen, lauwwarm citroen water drinken, ijsbad nemen, yoga houdingen, meditatie, dagboek schrijven, aandachtig ontbijten en dan helemaal zen de deur uit voor je werk (of naar de werkkamer voor je home-office). Stel. Wat is dan jouw 10% hiervan, die, wanneer je dat doet ook dienend is? En wat is 20% en 50%? En wat heb je minimaal nodig?

Maak de drempel klein. Vergelijk het met tandenpoetsen. Dat doe je ook dagelijks, toch? Kan je iets gaan toevoegen aan je dagelijks routine wat ongeveer evenveel moeite kost als tandenpoetsen? En als je het dan overslaat, dan mag je ook je tanden niet poetsen – dat was het idee van een klant van mij voor zichzelf om zich te motiveren juist wél tijd te nemen om in de ochtend maximaal 3 pagina’s te schrijven over wat er in hem omgaat op dat moment, waar hij dankbaar voor is en waar hij die dag de focus op wil gaan leggen. Hij blikte er later op terug en zei, dat het heel smerig voelde om zo “ongepoetst” de dag in te moeten gaan. En dat hij soms toch wel z’n tanden poetsten en het schrijven oversloeg, maar dan een “vies” gevoel had over het niet schrijven. Hij is dit deel van zijn ochtend routine gaan zien als een stukje geestelijke hygiëne, die nodig is voor hem om geaard en afgestemd op zijn behoeftes de dag in te gaan.

5. Niet rigide, wel routine

Met bovenstaande 10%-benadering nodig ik je uit om de lat niet te hoog te leggen en te mogen afwijken van de hoge standaard. Maak je routine niet rigide. Laat hem aansluiten op wat je nódig hebt.

Soms is dat een liefdevolle schop onder je kont om wél vroeg genoeg op te staan en te doen wat je je hebt voorgenomen. En soms is dat gehoor geven aan je vermoeide lichaam en een uurtje langer slapen.

Kan jij elke keer kiezen voor dat wat je met jezelf hebt afgesproken? Ja? Oké, what’s keeping you from doing it? Nee? Ga kijken wat er aangepast moet worden. En soms helpt het om een stok achter de deur te hebben. Betrek je partner of gezinsleden bij je voornemens. Of vertel een goede vriendin erover en spreek af dat je na een week of twee de balans op maakt en haar vertelt tot welk percentage op een schaal van 0% tot 100% je de afspraken met je zelf bent nagekomen. Op basis van die evaluatie, wat neem je je voor voor de komende twee weken?

Zin om samen eens te brainstormen over jouw (nieuw vorm te geven) ochtend ritueel? Ik denk graag met je mee en als je wilt, kan ik je tips aanreiken uit mijn eigen ervaring op het gebied van lichaamshygiëne, voeding, yoga- en ademhalingsoefeningen.

Neem contact met me op.

"The most precious gift we can offer others is our presence. 
When mindfulness embraces those we love, they will bloom like flowers." 

Tich Nhat Hanh