Ik ga op vakantie en neem mee…

/Karolien Lammens/yoga en vrijheid en lifestyle

Yoga en meditatie vakanties zijn een vernieuwde vorm van Welness toerisme die ten opzichte van “gewone” vakanties een groot voordeel bieden: een retraite heeft niet alleen tijdens het verblijf een positieve invloed op je gesteldheid, maar het levert je ook een “vakantie souvenir” op dat ver doorwerkt tot diep in je cellen en genen.

Vakantie komt van het Latijnse woord vacare, dat ‘vrij zijn’ betekent. En ja, je bent eindelijk vrij van je werk, maar hoe vrij ben je eigenlijk van al je onverwerkte sh*t?

Als we onze koffer inpakken en ons verheugen op de vakantie die voor ons ligt, dan zijn de minsten van ons zich ervan bewust dat onze zorgen en problemen zich scharen tussen de zonnebrand crème, bikini, slippers, jurkjes en goede boeken. Cicero stelde in de Romeinse oudheid al, dat als je op vakantie gaat neem je je zorgen mee. En niet alleen dat. Onbewust lift er van alles mee, dat als je dat niet bewust uitpakt en achter laat zó je dagelijkse leven weer insluipt: stress, belemmerende overtuiging, sabotagegedrag, niet verwerkte emoties enz.

Als je onderweg geen tijd neemt – zo is Cicero’s betoog – om dat allemaal uit te pakken, dan neem je die hele zooi weer mee naar huis en had je net zo goed niet op vakantie kunnen gaan. Dat laatste is misschien niet helemaal waar. Een tijdelijke break van je dagelijkse omgeving en beslommeringen kan wel degelijk leiden tot vernieuwende inzichten en het verlangen dingen anders aan te gaan pakken. Of het van lange duur is, blijft de vraag, want oude gewoontes en onbewuste copingmechanismen sluipen ongemerkt via vele achterdeuren ons dagelijkse leven weer in en voor dat we het weten zitten we weer verstrikt in de ratrace van alledag.

Er is een steeds grotere groep mensen die door heeft dat het patroon van hard werken en voor pampus liggen in de vakanties (of het weekend) niet helpt bij het verhogen van hun veerkracht en levensgenot. Dit is een van de redenen waarom ik denk dat yoga en meditatie in z’n algemeen steeds populairder worden en dat yoga en meditatie vakanties daar een logisch gevolg van zijn; men wil bewuster ont-moeten en ontspannen.

Onze moderne levens blijven zich in een rap tempo ontwikkelen en er kan en moet steeds meer in minder tijd. De technologie rukt op, het tempo van ons leven neemt toe. Als gevolg is het belangrijker dan ooit dat we tijd nemen om te onthaasten en te vertragen. Terwijl we met passie onze doelen nastreven en rijken naar de sterren en verdwalen in een maatschappelijke norm van “doen” en “doorgaan,” is het van (levens)belang om rust te nemen en te genieten van onze vrije tijd. Doen we dat niet dan lopen we het risico onze veerkracht en balans te verliezen met de onvermijdelijke burn-out als gevolg. Burn-out komt steeds regelmatiger voor onder steeds jongere mensen en het lijkt alsof burn-out langzamerhand als een noodgedwongen verschijnsel geaccepteerd wordt dat bij het leven hoort. #nietnormaal #datkananders

Yoga en meditatie retraites en vakanties zijn trouwens niks nieuws onder de horizon. Het is een nieuwe variant van een oud model[1]: het Welness toerisme.

Volgens de onderzoekers Melanie Smith en Catherine Kelly, zijn Welness retraites “One of the most ancient forms of tourism if one considers the scrupulous attention paid to well-being by the Romans and Greeks, the quest for spiritual enlightenment of Mediaeval pilgrims, or the medical seaside and spa tourism of the 18th and 19th century European elite.”

Daarnaast zien we in de Indiase cultuur dat pelgrimage en het streven naar spirituele verlichting vast onderdeel zijn van hun manier van leven, aldus Richard Sharpley en Priya Sundaram in “Tourism, A Sacred Joureny.”

Dus het concept van een retraite – of het ontsnappen aan de samenleving – voor een bepaalde periode om te zorgen voor onze gezondheid, herstel en/of spirituele groei is iets wat wij van oudsher al doen en naar blijven verlangen. Het is de basis van ons huidige vakantiesysteem. Tijd voor werken en presteren en tijd om te ontspannen.

Maar wat onderscheidt een gewone vakantie van een yoga en meditatie vakantie? Deze vraag wordt beantwoord door het interessante en baanbrekende onderzoek van de Universiteit van Californië in San Francisco, Harvard Medical School en de Icahn School of Medicine in Mount Sinai.

De studie, gepubliceerd in Translational Psychology, onderzocht bloedmonsters van 94 gezonde vrouwen tussen de 30-60 jaar, verdeeld in twee groepen. Een groep bestond uit willekeurig geselecteerde niet-mediterende vrouwen die een vakantie in het La Costa Resort in La Jolla, Californië doorbrachten. De andere groep bestond uit vrouwen die wel of geen ervaring met meditatie hadden en die mantra meditatie en yoga deden bij het Chopra Center. Om consistentie van het onderzoek te waarborgen, kregen beide groepen een vergelijkbaar Ayurvedisch, anti-inflammatoir dieet, en was de accommodatie van vergelijkbare kwaliteit.

Het resultaat? De vakantie – met of zonder georganiseerde meditatie en yoga – was voor beide groepen van positieve invloed op hun algemene gezondheid. De bloedmonsters gaven blijk van bepaalde gen activiteit die een positieve uitwerking heeft op de gezondheid en het verouderingsproces op celniveau.

Wat in het oog springt zijn de resultaten met betrekking tot stressmanagement en immuunfunctie. De vrouwen die voor het eerst met meditatie en yoga in aanraking kwamen, hadden geruime tijd na de retraite aanzienlijk minder last van depressieve klachten en stress, dan de groep die “gewoon” vakantie had gevierd. De vrouwen die voor de retraite al aan meditatie deden, boekten de beste resultaten met het oog op antivirale afweer en algehele veerkracht van het immuunsysteem. Hun bloedwaardes toonden tevens aan dat hun risico op diabetes, hart- en vaatziektes en bepaalde vormen van kanker drastisch was verminderd.

De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat er wel degelijk een verschil was tussen het effect van een gewone vakantie en een retraite op het welzijn van de deelnemers. Zij ijkten dat verschil met de term “vakantie-effect” versus het krachtigere “meditatie-effect.”

Beide vormen van vacare – van vrij zijn – hebben dus een positief effect op het hervinden van onze veerkracht. Echter, het meest belangrijke onderscheid is dat een retraite niet alleen tijdens het verblijf een positieve invloed heeft op je gesteldheid, maar dat het je ook een “vakantie souvenir” oplevert dat ver doorwerkt tot diep in je cellen en genen, waardoor je zelfs geruime tijd na terugkomst nog vruchten plukt van je retraite.

Je zorgen laat je achter en je keert terug met hernieuwde energie en ongemerkt hebben de oefeningen van de retraite positief bijgedragen aan diepe heling op celniveau. Je kan er weer even tegenaan en velen zijn naar aanleiding van een retraite geïnspireerd om de oefeningen na terugkomst voort te zetten en verder te integreren in hun dagelijks routine. Of ze maken op zijn minst een jaarlijkse traditie van het kiezen voor een yoga en mediatie retraite omdat dat van duurzame en positieve invloed is op je fysieke, mentale, emotionele en spirituele gezondheid. En dat vertaalt zich in je dagelijkse leven naar meer veerkracht en joy.


Mijn volgende yoga en meditatie retraites staan weer gepland

Waar dan? Wanneer dan? Check it out! 

Kenmerkend voor de retraites is de fijne en laagdrempelige aanpak. We creëren een veilige ruimte waarin je volledig jezelf mag zijn. Er is vooral veel tijd om te ont-moeten, te ontspannen (je eerste massage is zelfs inclusief) en jezelf te vullen met nieuwe energie. En het “meditatie-effect” is gegarandeerd. Daar hoef je niet eens je best voor te doen, laat het gewoon gebeuren door erbij te zijn.

Wat je kan verwachten:

  • Yoga en massage: uit je hoofd in je lijf komen
  • Bewust ademen: (ongewenste) emoties en gedachtes leren managen
  • Meditatie: in het hier en nu zijn met alles wat daar is
  • Yoga filosofie: handvatten en verhalen voor het ervaren van (meer) rust, vrijheid en plezier
  • Zingen van mantra’s: uit je hoofd in je hart komen, want daar zit alles wat je nodig hebt om écht gelukkig te zijn… zingen opent dat onuitputtelijke reservoir van liefde en energie.
  • Grote hoeveelheid persoonlijke aandacht en liefde.
  • Prachtige natuur
  • Energetisch magische plek dankzij energielijnen en decennialang spiritueel werk hier
  • Verrukkelijk, vegetarisch eten bereid met heel veel snufjes liefde

Om terug te komen bij Cicero: vakantie is niet alleen vrij zijn van je werk. Vakantie is ook vrij zijn van wat je tegenhoudt om de beste versie van jezelf te zijn en te stralen in je dagelijks leven.

Ja! Ik wil lekker vrij zijn in de Pyreneeën en wil weten wanneer ze zijn 

[1]https://www.spiritualpeople.com/the-benefits-of-yoga-and-meditation-retreats/