Overhaaste beslissingen

/Karolien Lammens

Een week alweer alleen in mijn eigen huis. Hoe voelt dat? Onder de streep is het fijn om mijn plekje weer voor mij alleen te hebben. Ook al mis ik de gezamenlijke ritueeltjes en ontmoetingen gedurende de dag. Lees hier over de dag van de verhuizing toen mijn vriendin Renske overging naar haar eigen nieuwe stek buiten de stad.

Het is en blijft opvallend dat de lege plankjes in mijn kasten en de slaapkamer nog steeds untouched zijn. Het is toch een stuk minder vanzelfsprekend om weer gewoon de volledige ruimte in te nemen.

En dat vind ik boeiend! Het zet me aan het denken over de thema’s ruimte innemen en helemaal zijn wie je bent in je grootsheid, gekkigheid, over-the-top-heid, ellendigheid, drama-queen-heid en schoonheid.

De lege planken en de slaapkamer laten me zo duidelijk zien hoeveel ruimte ik heb gemaakt het afgelopen jaar om voor Hannes en Renske tijdelijk onderdak te creëren. Heb ik daarin te veel van mezelf op gegeven? Nee. Voel ik. Dat komt diep uit m’n onderbuik. Drama en zelf-veroordeling liggen op de loer als ik meega in de ontkrachtende verhaallijn dat ik te veel van mezelf zou hebben opgegeven en dat ik niet snel genoeg mijn ruimte weer zou innemen. Alles in het leven en dus ook dit ontvouwt zich in een divine timing, waar ik met wilskracht niet zoveel aan kan doen. Vertrouwen hebben in die timing is veel dienender.

Van binnen voel ik dat het klopt: ik zit in een geleidelijk proces van heel bewust mijn ruimte weer innemen en niet klakkeloos op automatische piloot maar weer alles volproppen met wat ik gewend was. Nee. Dit moment in mijn leven – gespiegeld in het laboratorium van mijn eigen woning waar ik terug naar normaal ga – vraagt om bewuste keuzes. Ik ben op microniveau bezig met iets wat zich op macroniveau afspeelt. Niks overhaast doen uit automatisme, of vanuit druk, of vanuit escapisme. En zeker niet zomaar terug naar het “idee” van normaal. Want wat is normaal? Normaal is waar we aan gewend zijn geraakt over de tijd heen. Als er dan iets verandert, kunnen we verlangen naar dat oude normaal. Maar past het oude normaal nog wel bij wie je vandaag bent? Als ik alles weer snel zou vullen met de spullen die nog ergens op zolder staan en snel mijn slaapkamer herstellen om maar niet te hoeven dealen met de gevoelens van ongemak, gemis, twijfel en verwardheid dan mis ik een kans om een frisse, kloppende start te maken die NU bij me past. Copy-paste: actualiteit rondom Corona.

Ik leer van mijn huisje dat ik mag gaan vertrouwen en varen op mijn JA’s en NEE’s. Heb ik geleerd van Human Design, waar ik me in aan het verdiepen ben. Super boeiend! Ik voel ze in m’n onderbuik. 

Is het al tijd om mijn slaapkamer terug te claimen? Nee. Nog niet. Okej (en laat je mind dan maar lekker bla-bla doen). Is het al tijd om alle kleding en spullen van zolder te halen en terug te stoppen in de kledingkasten? Nee. Was het afgelopen zondag het moment om de boel eens goed op te ruimen en schoon te maken, inclusief de slaapkamer? Een hele vette harde JA. 

Dus zonder veel moeite ging ik aan de slag: lege opbergkisten en rondslingerende verhuisdozen naar zolder. Stofzuiger en dweil door alle kamers. Salie branden en plantjes herschikken in mijn huis. Vooral de slaapkamer had dit nodig, want energetisch was hij gewoon niet meer van mij. Het was het afgelopen jaar het domein van Renske en Hannes en mijn overhaaste besluit om er meteen weer te willen gaan slapen, betaalde ik met twee mega onrustige nachten, waardoor ik maar weer ‘afdroop’ naar de woonkamer, mijn vertrouwde, veilige plekje. (So much over intunen met mijn Ja’s en Nee’s 😉).

Inmiddels hoor ik de slaapkamer roepen: “Kom je weer hier slapen? Ik mis je.” En dat raakt me. Omdat het symbolisch staat voor mijn volledige ruimte innemen in dit leven, op deze planeet. En het mag alles in zijn eigen tempo. Elke keer weer even intunen met mezelf: klopt deze stap? Is dit nu nodig? Wil ik het? En dan hoor/voel ik vanzelf een hele subtiele ja of nee. Het is dan “gewoon” een kwestie van opvolgen. #practicewhatyoupreach

In mijn coaching en yogalessen begeleid ik mensen om ook hun ja’s en nee’s te leren voelen en als basis te nemen voor hun beslissingen. En dan zie je ze langzaam maar zeker hun eigen, bijzondere en prachtige pad bewandelen, zonder dat ze zich laten beïnvloeden door allerlei belemmerende overtuigingen.

Benieuwd naar wat coaching voor je kan betekenen? Meld je aan voor een gratis speed-coaching-sessie. 

Speed coaching sessie

Ik ben ondertussen bezig om nieuwe programma's te ontwikkelen waarin yoga en coaching samen komen om mensen nog beter te begeleiden bij het voelen en opvolgen van hun intuitie en diepe verlangens. Dat noem ik leven vanuit je hart. Als je in lijn gaat leven met je hart dan geef je stap voor stap vorm aan een leven waar je niet alleen tevreden over bent, maar ook blij en trots. Meer weten? Stuur me een mail of meld je aan voor mijn nieuwsbrief.